­čŽë skovikanje :: blog nesmiselnih stvari

nazaj na varno (na mojo spletno stran)

Tu so objave, ki se mi ne zdijo vredne objave na prvi strani. Za njihovo kvaliteto ne odgovarjam, je pa mo─Ź pod vsako objavo pu┼í─Źati komentarje. RSS


Popolna tehnološka nevtralnost (GPON/ONT)

spisal 2024-01-12 | nazadnje spremenil 2024-01-13

... ali kako sem se dokon─Źno znebil vse operaterjeve strojne opreme.

Definicijo tehnolo┼íke nevtralnosti bi dobili na stre┼żniku pisrs.si, ki pa trenutno ne deluje, zato si jo preberite iz Internetnega arhiva (36. ─Źlen ZeKom-2): eb.archive.org/web/20230426222946/http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO8611

...

Klikni sem za ogled celotnega besedila, komentiranje in branje komentarjev (3).


Tihotapljenje zahtev 2: SMTP

spisal 2023-12-21 | nazadnje spremenil 2024-01-06

Pred dobro ─Źetrtino dneva je kot nala┼í─Ź tik pred novoletnimi prazniki na po┼ítni seznam oss-security priletelo pismo, ki opisuje novo metodo tihotapljenja zahtev. O tej vrsti napada na ra─Źunalni┼íke sisteme sem pisal ┼że v prej┼ínji objavi, le da sem se omejil na HTTP.

SMTP protokol za izmenjavo elektronske po┼íte deluje tako, da lahko na isti TCP povezavi po samem sporo─Źilu nadaljujemo z ukazi SMTP stre┼żniku in po mo┼żnosti po┼íljemo ┼íe ve─Ź sporo─Źil. Poraja pa se vpra┼íanje, kdaj je sporo─Źilo res zaklju─Źeno. ─îe je kdo ┼że na roke poslal kak┼íno pismo, ve, da stre┼żnik navadno odgovori z "End data with CRLF.CRLF" oziroma ne─Źim podobnim. Ker pa je SMTP izdelan tako, da ga lahko pi┼íemo na roke, bodo nekatere implementacije namesto to─Źno CRLF.CRLF kot konec sporo─Źila prepoznale tudi druge podobne stvari, denimo LF.LF. Spet smo pri problemu, kako veliko je sporo─Źilo, ki ga je ustvaril uporabnik, in kdaj se spet nadaljujejo ukazi (en.wikipedia.org/wiki/In-band_signaling). ─îe en SMTP stre┼żnik LF.LF ne prepozna kot konec sporo─Źila, drugi pa, bo sporo─Źilo, ki ga prvi stre┼żnik posreduje drugemu, lahko vsebovalo pretihotapljene SMTP ukaze.

...

Klikni sem za ogled celotnega besedila, komentiranje in branje komentarjev (0).


Tihotapljenje zahtev in HTTP HEAD Content-Length

spisal 2023-12-09 | nazadnje spremenil 2023-12-10

HTTP odjemalec obi─Źajno s stre┼żnika prejema datoteke tako, da mu po┼ílje zahtevo z metodo GET. Poleg nje pa obstaja tudi metoda HEAD. Stre┼żnik na zahtevo z metodo HEAD odgovori tako, kot bi odgovoril na zahtevo GET, le da v odgovor ne vklju─Źi telesa (dejanske vsebine zahtevane datoteke). Odjemalec se lahko tako seznani s tipom datoteke (Content-Type), datumom spremembe (Last-Modified) in podobnimi metapodatki, ne da bi moral prenesti celo datoteko. Med metapodatki pa stre┼żnik lahko po┼ílje tudi Content-Length (in ponavadi ga), torej dol┼żino vsebine datoteke.

Sedaj pa na prizori┼í─Źe prispejo posredni┼íki stre┼żniki za HTTP. Slednje ponavadi postavijo pred aplikacije, ki same stre┼żejo HTTP, recimo z namenom dodajanja avtentikacije, predpomnjenjem odzivov ali pa za izdelavo navideznih stre┼żnikov, ki zahtevo posredujejo aplikaciji glede na podatek Host v zaglavju zahteve.

...

Klikni sem za ogled celotnega besedila, komentiranje in branje komentarjev (2).


Prva sekunda izgleda daljša

spisal 2023-12-03 | nazadnje spremenil 2023-12-05

Poznate ob─Źutek, ko pogledate na bodisi analogno bodisi digitalno uro in se le-ta neprijetno dolgo ne spremeni, skoraj daje ob─Źutek, da je pokvarjena, ko kajkmalu le za─Źne te─Źi z rednimi sekundnimi intervali? Niste edini. Gre za takoimenovano ─Źasovno iluzijo, o kateri lahko preberete ve─Ź na Wikipediji. Ta ─Źutna ─Źasovna zmota ni prisotna le pri vidu, temve─Ź tudi pri sluhu, kot navaja ─Źlanek:
> This illusion can also occur in the auditory and tactile domain. For instance, a study suggests that when someone listens to a ringing tone through a telephone, while repetitively switching the receiver from one ear to the other, it causes the caller to overestimate the temporal duration between rings.
Angle┼íki ─Źlanek na Wikipediji: en.wikipedia.org/wiki/Chronostasis
...

Klikni sem za ogled celotnega besedila, komentiranje in branje komentarjev (3).


Edini posnetek Hitlerjevega normalnega glasu

spisal 2023-11-30

Skrbno izdelani javni nastopi Adolfa Hitlerja, mnogokateri ohranjeni na avdiovizuelnih posnetkih, so o─Źarali mno┼żice. V zasebnih trenutkih pa se Hitler ni pustil snemati. Finski tonski tehnik, ki je pri┼íel snemat Hitlerjev politi─Źno obarvan sestanek v vagonu vlaka, vendar snemalnika po uradnem delu pogovora ni izklju─Źil, je tako posnel edini znan posnetek, ko diktator govori normalno, v mirnem, nezaigranem tonu.

Preden je SSovski stra┼żar opazil vklopljen diktafon in preden je ukazal ustaviti snemanje in uni─Źenje traku (ki se k sre─Źi ni zgodilo), je finski tonski tehnik poleg uradnega dela posnel ┼íe enajst minut zasebnega pogovora med Mannerheimom in Hitlerjem, kjer slednji ve─Źinoma govori v dalj┼íih monologih, razkrivajo─Ź Hitlerjev preprost jezik, tipi─Źen za neizobra┼żence.

...

Klikni sem za ogled celotnega besedila, komentiranje in branje komentarjev (3).


Cikel poljudnih predavanj iz matematike

spisal 2023-11-26

Na FMF bodo decembra, januarja in marca na tradicionalnem ciklu Ljubim matematiko govorili o teoriji grafov, numeri─Źnem ra─Źunanju integralov in o determinantah.
Ve─Ź na fmf.uni-lj.si/sl/studij-matematike/I-love-mat
Fotografija promocijskega plakata:
...

Klikni sem za ogled celotnega besedila, komentiranje in branje komentarjev (2).


Okrep─Źevalnica Leonard v Centru brez dopla─Źila

spisal 2023-11-23

Med hojo v ┼íolo po Pre┼íernovi cesti sem se ustavil ob pogledu na napis na Kavarni Leonard. Odslej namre─Ź nudijo ┼ítudentsko prehrano brez dopla─Źila. Okrep─Źevalnica se nahaja na Trgu mladinskih delovnih brigad 12, na vogalu na jugozahodnem koncu Pre┼íernove. Odprta je od osmih zjutraj do 22:00, med vikendi do 19. ure. Na trgu se nahajata postaji za izposojo koles BicikeLJ in Nomago.

Na spletni strani ┼átudentske prehrane je za ─Źasa pisanja te objave napa─Źno napisana cena dopla─Źila. Na strani pi┼íe, da je dopla─Źilo 1 ÔéČ, iz dana┼ínjih izku┼íenj pa lahko povem, da dopla─Źila ni.

...

Klikni sem za ogled celotnega besedila, komentiranje in branje komentarjev (6).


Testni skovik

spisal 2023-11-21 | nazadnje spremenil 2023-11-22

Kar berete, je prvi testni skovik na mojem skromnem portalu za skovike. Tu je še nekaj besedila.
Še ena vrstica
Odstavek.
...

Klikni sem za ogled celotnega besedila, komentiranje in branje komentarjev (11).


./generiraj.sh rss.xml | sre 19 jun 2024 14:28:40 CEST | b | 7486 ms